La jornada Energia i Aigua posa sobre la taula solucions innovadores en gestió energètica i hídrica per impulsar la sostenibilitat al sector agroalimentari.
La descarbonització i la gestió de l'aigua del sector agroalimentari s’ha convertit en un repte essencial per avançar cap a un model més sostenible i robust davant el canvi climàtic. A més de ser una necessitat, representa una oportunitat per millorar la competitivitat empresarial mitjançant la implementació de tecnologies renovables, una gestió eficient dels recursos i la sensibilització del sector.
En aquest context, Clúster Food Retail de Catalunya, juntament amb el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Catalan Water Partnership (CWP) i el Clúster Català de la Carn i la Proteïna Alternativa (INNOVACC) van celebrar el passat 6 de març la jornada Energia i Aigua: Innovant l’Agroalimentació Catalana a l'Auditori Josep Irla de Girona. Amb un total de 150 participants, l’esdeveniment va reunir professionals i empreses per compartir coneixements i experiències sobre la gestió eficient dels recursos energètics i hídrics en el sector agroalimentari.
“Els quatre clústers tindran un paper clau d’acompanyament de les empreses per accelerar aquesta transició energètica i hídrica”, va destacar Eudald Casas, clúster manager d'INNOVACC, “la innovació i la col·laboració seran els nostres millors aliats en aquest viatge cap a un futur més net, eficient i resilient”.
Un espai per a l’intercanvi de coneixement i experiències
Durant la trobada, s'han abordat els principals reptes i estratègies per a una gestió més sostenible de l’energia i l’aigua en el sector agroalimentari. Ha donat la benvinguda de l'acte Glòria Cugat, subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. La sessió inicial ha comptat amb les intervencions de representants del CEEC i del CWP, que han contextualitzat la necessitat d’apostar per la innovació per reduir l’impacte ambiental i optimitzar els recursos.
“La disponibilitat d'aigua i l'ús eficient d'aquesta, és un repte clau per a la competitivitat de la indústria agroalimentària,” va declarar Xavier Amores, director del Clúster Water Partnership. “Els canvis legislatius derivats del nou reial decret de reutilització i les restriccions patides el darrer any seran un factor d'impuls i priorització en les inversions en aigua els pròxims anys, i per això jornades com les d'avui ens ajuden a compartir bones pràctiques, casos d'èxit i solucions ja disponibles.”
El president del CEEC, Joaquim Daura, va afegir que “el 80% de les emissions globals provenen del sector energètic. La transició cap a una energia neta i renovable no és només una necessitat mediambiental, sinó una oportunitat per recuperar la competitivitat europea i reforçar la nostra posició en el mercat global”. A més, va subratllar la importància de la col·laboració entre sectors per avançar en aquest camí: “Només amb una aposta decidida per l'eficiència i la innovació podrem assolir els objectius de sostenibilitat i creixement econòmic que ens proposem”.
A continuació, diverses empreses van compartir les seves experiències en la gestió de l’energia i l’aigua, aportant casos reals d’implementació de mesures sostenibles. Les companyies Bon Preu, Mafrica, Costa Brava Mediterranean Foods, Liquats Vegetals i Paulig van exposar les seves iniciatives en eficiència energètica i gestió hídrica, demostrant el compromís del sector amb la sostenibilitat.
Les pitching sessions, un espai per a la innovació
Un dels moments més dinàmics de la jornada han estat les anomenades pitching sessions, on empreses especialitzades presentaven solucions innovadores per a la gestió energètica i hídrica. En aquest espai, les entitats Eurecat, Factor Energia, Sorigué, Schneider Electric, Telwesa, Remondis, Nalco Water - EcoLab, Sigma Group, Derypol, Centre Tecnològic Beta, Stenco, Dr. Canicio Consulting Chemist, CIRCA, ACO Group Iberia, Kurita Iberica, Caperva, Zenit Zolar, Wattega, Energy Tools, Nexus Energia, AVC - Aplicacions del Vapor i Control, Solartradex, Abora Solar i Prime Rubau Energy, van exposar tecnologies i estratègies per millorar l’eficiència i la sostenibilitat en el sector agroalimentari.
A més de posar en comú solucions i bones pràctiques, la jornada també va servir com a punt de trobada per fomentar noves col·laboracions i impulsar possibles projectes conjunts entre empreses dels diferents àmbits econòmics representats. Aquest tipus d’iniciatives resulten clau per continuar innovant en la gestió sostenible de l’energia i l’aigua, dos sectors fonamentals per a l’economia catalana.
“El sector agroalimentari és el primer sector econòmic del país i l'èxit la jornada confirma la voluntat del sector de liderar la transició cap a un model més sostenible i eficient, amb la innovació i la col·laboració com a motors d’aquest procés,” ha afegit Anna Carabús, clúster manager del Clúster Food Retail de Catalunya.
Comentaris