En marxa el projecte NOVAFERM, coordinat pel Clúster i liderat per Embutidos Villamarin
Catalunya té més de 108 mil hectàrees dedicades a la producció de fruita, i prop de 20.000 hectàrees dedicades al cultiu d’horta. Anualment, s’hi produeixen al voltant d’un milió de tones de fruita i prop de 300.000 tones de verdures. Com a resultat tant del conreu com de la transformació de la fruita i de la verdura, es generen una quantitat important de subproductes, molts dels quals es malbaraten. El projecte NOVAFERM té l’objectiu de revaloritzar aquests productes a través de la fermentació en fase sòlida (FFS), un procés de fermentació a través del qual bacteris, fongs i llevats creixen sobre un substrat orgànic humit, sòlid i insoluble que actua com a font de nutrients i dona com a resultat productes rics en proteïna.
La FFS és una de les tecnologies que més interès desperta per la seva capacitat de transformar matèries agroindustrials de caràcter residual i amb un baix valor econòmic en productes amb valor afegit. Això pot suposar un avantatge competitiu per a les empreses del sector primari, perquè poden revaloritzar els subproductes que genera la seva activitat i que tenen un baix valor econòmic en ingredients que la indústria alimentària i biotecnològica pot aprofitar per produir nous ingredients i productes amb bon perfil nutricional, tecnològic i sensorial.
En el projecte, s’aïllaran i identificaran dos fongs i un bacteri i s’estudiarà com creixen en diferents subproductes, que actuaran com a substrats. Tot seguit, es caracteritzaran les biomasses que resultaran de cada combinació microorganisme–substrat des dels punts de vista tecnològic i nutricional, i se n’avaluarà l’aplicabilitat en diversos productes derivats carnis híbrids. Finalment, s’estudiarà la viabilitat tècnica i econòmica d’escalar els processos a nivell industrial i les vies de valorització dels nous ingredients obtinguts per la indústria alimentària i/o biològica.
El Grup Operatiu NOVAFERM està format per un consorci empresarial de socis beneficiaris: les empreses Embutidos Villamarin, que actua com a líder, i la Fundació Drissa. Donen suport al projecte Ametller Origen i el GREMICARN, que actuen com a socis no beneficiaris. Eurecat hi participa com a centre de coneixement i el Clúster Food Retail de Catalunya n’és el coordinador. El projecte té un pressupost de 113.051,39 €.
Projecte cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027.
Comentaris