En marxa el projecte VALITEXT, coordinat pel Clúster i liderat Zyrcular Foods
En un context en què el consum excessiu de carn està generant debat, la recerca de fonts alternatives de proteïna és una prioritat. Paral·lelament, cada vegada més consumidors opten per dietes flexitarianes, vegetarianes o veganes, impulsant la necessitat de desenvolupar productes més sostenibles i nutricionalment equilibrats.
En aquesta línia, el Grup Operatiu VALITEXT sorgeix com una iniciativa innovadora per donar resposta a aquests reptes, desenvolupant noves fonts de proteïna mitjançant la valorització de subproductes de la indústria alimentària. L’objectiu principal del projecte és aprofitar materials que fins ara es consideraven residus, com tortons de primera premsada d’oli d’oliva verge extra, restes de fruita de la producció de compotes i polpes derivades de sucs, per transformar-los en ingredients d’alt valor nutricional. Aquests ingredients es destinaran a la formulació de nous productes alimentaris que puguin substituir parcialment o totalment la proteïna d’origen animal, amb un enfocament en la qualitat sensorial i el valor nutricional.
Liderat per Zyrcular Foods i coordinat pel Clúster Food Retail de Catalunya, el projecte compta amb la participació de Leng-d’or, Algemy Ingredients, Mil&Un Verd i Anela Fruits, així com amb el suport científic de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
La iniciativa pretén desenvolupar ingredients mitjançant processos d’extrusió de baixa i alta humitat, tècniques que permeten imitar l’estructura fibrosa i les característiques sensorials de la carn, facilitant així l’adopció d’aquestes alternatives per part del consumidor.
Aquest projecte s’emmarca dins d’una estratègia més àmplia per reduir el malbaratament alimentari, potenciar l’economia circular i desenvolupar productes que responguin a la creixent demanda d’opcions més sostenibles.
Projecte cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027.
Comentaris