Complir amb la Llei 14/2003 de qualitat agroalimentària i la Llei 28/2015 per a la defensa de la qualitat alimentària, que estableixen l’obligatorietat de tenir un sistema d’autocontrol de la qualitat (SGQA), evitar que es produeixin fraus, millorar la qualitat dels productes i dels processos i ser més competitius són els quatre motius principals per implantar un sistema d’autocontrol de la qualitat.
Ho va explicar Ferran Ribas Noguer, soci fundador de GhQ Assessors i professor associat de la Universitat de Girona (UdG), que va donar les claus als assistents de com implantar un SGQA.
Les conclusions de la sessió van ser:
- Tots els operadors alimentaris estan obligats legalment a tenir un sistema de gestió de la qualitat alimentària documentat.
- Tot i que la llei 14/2003 especifica quins elements mínims ha de tenir i els requisits que ha de garantir el SGQA, no diu com ha d’estructurar-se ni en quina metodologia s’ha de basar.
- La Generalitat posa a disposició dels operadors un seguit de materials que poden ser d’utilitat: La Guia per a la implementació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries (DARPA, 2017), que pot ajudar els petits i mitjans operadors alimentaris a l’hora de desenvolupar i implementar el seu SGQA; Pautes per a la gestió conjunta dels sistemes d’autocontrol de la Qualitat i Seguretat Alimentàries basats en l’APPCC (Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, 2020), útil com a complement de la Guia, per desenvolupar el SGQA basant-se en els principis de l’APPCC.
- Es recomana tenir un sistema de gestió únic que integri SGSA i SGQA, si bé caldrà que tingui en compte les seves especificitats i que es diferenciïn les activitats i els controls que es realitzen en cadascun dels dos àmbits.
La jornada va ser possible gràcies al suport d’ACCIÓ i de la Diputació de Girona.
Comentaris